Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις κάτι για τον κορωνοϊό.

Πόσο εύκολο είναι να μην αισθανθείς άγχος; Και ίσως όχι απαραίτητα για τον κίνδυνο μόλυνσης όσο για τις αλλαγές που έχουν επιβληθεί επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε περιοχή υψηλού κινδύνου όπου τα σχολεία, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα έχουν κλείσει και εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί ή ματαιωθεί και παρατηρείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είτε αποφεύγουν να σε χαιρετήσουν από κοντά είτε χρησιμοποιούν αντισηπτικό κάθε πέντε λεπτά.

Ως μητέρα ανησυχώ περισσότερο για το πώς μπορώ να διαχειριστώ όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση τόσο για την δική μου καλή συναισθηματική υγεία όσο και της οικογένειάς μου αλλά και σε σχέση με τις πολλαπλές επιπτώσεις της στη ζωή μας.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και τα μικρότερα παιδιά έχουν αντιληφθεί πως κάτι περίεργο και ασυνήθιστο συμβαίνει.

Πως μπορούμε λοιπόν να τους μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα και πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη στρεσογόνα για όλους κατάσταση;

1.Ρωτήστε τα τι γνωρίζουν ήδη. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το παιδί νιώθει ανήσυχο, σε τι βαθμό καθώς και ποιες πληροφορίες από αυτές που ήδη γνωρίζει είναι αληθείς και που χρειάζεται να εστιάσετε. Πάντα να ξεκινάτε τη συζήτηση ακούγοντας και αναγνωρίζοντας συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορά. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι πληροφορίες ή εικόνες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εκτεθεί, τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα ερεθίσματα που δέχονται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακούσετε τι γνωρίζουν, τι έχουν καταλάβει και τι ερωτήσεις / απορίες έχουν.

2. Υιοθετήστε μια ψύχραιμη και ήρεμη στάση. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας  δίνοντάς  του χρόνο και χώρο να επεξεργαστεί την κατάσταση και να φτιάξει ένα πλάνο διαχείρισης. Ειδάλλως, είναι πολύ πιθανό να βιώνετε συνεχώς άγχος, εκνευρισμό και να ανταποκρίνεστε στα παιδιά σας με θυμό και φωνές. Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε ποιες αλλαγές σας επηρεάζουν περισσότερο και ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι τρόποι για να τις διαχειριστείτε. Αξιολογείστε αν τα πράγματα είναι τελικά τόσο άσχημα ή αν μπορείτε να βρείτε και κάποιο νόημα μέσα σε όλο αυτό.

Για παράδειγμα, εφόσον τώρα έχουν πέσει οι ρυθμοί και δεν χρειάζεται να τρέχετε συνεχώς για διάφορα μπορείτε κάθε μέρα να βάλετε στο πρόγραμμα να κάνετε κάτι που ποτέ δεν είχατε τον χρόνο αλλά πάντα το αναζητούσατε όπως να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Να κάνετε μαζί τους πράγματα που συνήθως δεν προλαβαίνετε αλλά και να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας.

3.Καθησυχάστε και δώστε πληροφορίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. Στα μικρότερα παιδιά το βασικό μήνυμα που πρέπει να τους μεταδώσετε είναι: «Είσαι ασφαλές. Οι μεγάλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν με αυτό το θέμα και το κάνουν πολύ καλά». Είναι εντάξει να μην γνωρίζετε την απάντηση σε κάθε τους ερώτηση και να είστε ειλικρινείς. Μπορείτε να πείτε: «Πολύ καλή ερώτηση! Δεν γνωρίζω την απάντηση αλλά δώσε μου λίγο χρόνο και θα τη μάθω!». Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα νιώθει ασφάλεια και σιγουριά και εσείς θα έχετε χρόνο να μάθετε ότι χρειάζεται και να το φιλτράρετε για να του το πείτε με τρόπο που ανταποκρίνεται στην ηλικία και στη συναισθηματική του κατάσταση. Η ιστοσελίδα του World Health Organization είναι ένα καλό μέρος για να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες

4.Κλείστε την τηλεόραση. Οι ειδήσεις συνήθως παρουσιάζονται με πολύ τρομακτικό τρόπο και ειδικά τα μικρότερα παιδιά -κάτω των 10 ετών- δεν χρειάζεται να βλέπουν ή να ακούν.

5.Μιλήστε τους για την υγιεινή. Πείτε τους ότι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να μείνουμε ασφαλείς είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για 20’’ με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Πολύ λίγα παιδιά έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό και οι μεγάλοι που ασχολούνται με αυτό, όπως είναι οι γιατροί, οι επιστήμονες, η κυβέρνηση δουλεύουν σκληρά για να μάθουν περισσότερα και να μας κρατήσουν ασφαλείς.

6.Φόβος θανάτου. Να έχετε στο νου σας ότι ακόμα κι αν δεν το έχουν εκφράσει είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σας –κυρίως τα μικρότερα- να ανησυχούν αν θα πεθάνετε. Εσείς χρειάζεται να τα καθησυχάσετε λέγοντάς τους ότι γνωρίζετε πως κάποια παιδιά ανησυχούν για τους γονείς τους και είναι πολύ φυσιολογικό. Ωστόσο, εσείς φροντίζετε πολύ καλά τον εαυτό σας και θα είστε κοντά τους. Θα είναι ασφαλή. Επίσης, το άγχος των παιδιών συχνά εκδηλώνεται με ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ένας καλός τρόπος να τη διαχειριστείτε είναι με αλλαγή εστίασης. Κάντε τα να γελάσουν, παίξτε μαζί τους, κάντε κάτι αστείο και διασκεδαστικό. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και κατά συνέπεια τους φόβους των παιδιών.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια. Αυτός ο ιός είναι ανησυχητικός αλλά οι άνθρωποι είναι ένα υπέροχο είδος που έχει καταφέρει να επιβιώσει και να ξεπεράσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Πείτε τους ότι θα μείνουμε σπίτι για να μην αρρωστήσουμε και να μπορέσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές να κάνουν τη δουλειά τους. Κάνουμε θυσίες για τους φίλους μας, τους γείτονές μας και όλους τους άλλους ανθρώπους και οι άλλοι άνθρωποι κάνουν θυσίες για εμάς γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί μια κοινότητα ανθρώπων.

Αυτές οι «διακοπές» λόγω του κορωνοϊού μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα στρεσογόνες με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία αλλά μπορούν να είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους δικούς μας, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μας και να μάθουμε να νοιαζόμαστε για τους άλλους ανθρώπους .                                                                                                                                                                                                                                          Δεν επιλέξαμε να συμβεί αυτή η κατάσταση. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε τον τρόπο που θέλουμε να  αντιδράσουμε σε αυτήν.

Η επιλογή είναι δική μας!

Just For Kids: A Comic Exploring The New Coronavirus

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/02/28/809580453/just-for-kids-a-comic-exploring-the-new-coronavirus?fbclid=IwAR0ezDxsJx5_vDqxaouziXgrma7nwjzP1tTQNKA87rWBPfFANSdj_l05h_4&t=1583703702937

Αφήστε το σχόλιό σας

Let's connect
Created by:
Let's connect
Created by:

Creted by: GlobalMinds © 2024. All Rights Reserved